Get Off The ‘Smart’phone

Geplaatst: 5 december 2013 in Actua en politiek, Muziek
Tags:

Dat eeuwige gesmartphone of hoe je het ook moet noemen. Tot op het toilet, op de voorste rij van de aula en zelfs op café -echo: op café!- is iedereen ermee bezig. Bij wijze van experiment keek ik onlangs op de trein naar mijn buren. Alsof ze elk oogcontact angstvallig wilden vermijden, lieten ze zich opzuigen door hun schermpje. Of scherm. Met dergelijke diminutieven mag je immers niet te kwistig omspringen in een tijd waarin men iPads als fototoestel begint te gebruiken, zoals ik zag toen ik uit pure observatiemoeheid mijn hoofd weer richting perron wendde. Die gekke rage is naar mijn bescheiden mening niet minder lachwekkend dan een winters glaasje rum drinken uit een emmer, of het stofzuigen van je stulp met zo’n rijdend poetsgevaarte dat me ei zo na van mijn sokken blies in Gent-Sint-Pieters. Ik wil er al een eeuwigheid over bloggen, maar gezien het tijdsgebrek ben ik blij dat iemand het onderstaande filmpje maakte. Als we niet opletten, zal die smartphone ons heel wat minder smart maken dan we denken te zijn.

Get Off The Phone Song – Rhett & Link

Advertenties
reacties
 1. Ik vind niet dat er een reden is om principieel tegen smartphones te zijn, en zeker niet op de trein. De tijd van het praatje op de trein is al lang voorbij (misschien is dat er zelfs nooit geweest, want ik las ooit eens ’n tekstje over dat de trein ons per definitie uit onze comfortzone haalt en dat het zo helemaal geen sociale ruimte is). Wat is dan het verschil met op een schermpje kijken, of met je ogen toe naar muziek luisteren of misschien wel gewoon in ’n boek verdiept zijn?

  Op café is dat iets anders – dan stoort het me ook als mensen met hun telefoon bezig zijn, want dat interpreteer ik als een teken dat ze hun ‘sociaal leven’ op facebook interessanter vinden dan de zaken die ik aan het vertellen ben, maar dat ligt dan niet aan de smartphone zelf, maar aan de gebruiker.
  De smartphone heeft dus gewoon ook heel veel voordelen en ik zie zelf geen reden om dat beestje overboord te gooien – je moet het alleen maar smart gebruiken.

  • Zoals gezegd heb ik geen tijd om er een heel bericht over te schrijven en is de trein natuurlijk slechts een voorbeeld van eigenlijk zowat alle plaatsen waar de smartphone te pas maar steeds meer te onpas wordt gebruikt. Uiteraard ligt dat niet aan het technologisch beestje, maar aan de gebruiker die het zoals je aanhaalt ‘smart’ moet gebruiken. Dat ‘smart’ gebruiken heb ik echter nog niet of toch bitterweinig gezien, wat ik jammer vind. Als je op caf gaat met vrienden, wat bij uitstek n van die momenten is waarop we nog wl echt sociaal contact hebben (wat op de trein inderdaad al een eind geleden is), en je kijkt meer naar je scherm dan naar je vrienden, of als je (zelfs op de voorste rij) van het auditorium constant zit te sms’en, te snapchatten en weet ik wat nog allemaal, dan kan dat niet meer of minder zijn dan gebrek aan respect, ofwel verslaving. Hopelijk is dat eerste niet het geval, en daar ga ik graag vanuit, dus dan zie ik enkel een enorme verslaving die aan zo’n gedrag ten grondslag ligt, iets waar zelfs Zuckerberg zelf al voor waarschuwde. Als we dat zelf niet meer in de hand hebben, dan rijst natuurlijk de vraag of het toch niet ook een klein beetje aan de smartphone ligt.

   • Er was daar laatst nog een discussie over in de klas, waarbij het standpunt was dat er toch geen verschil is tussen ongegeneerd met je smartphone bezig zijn of ongegeneerd de krant lezen in de les (wat vroeger gedaan werd zoals de prof zelf zei). Zolang er geen mensen gestoord worden daardoor, stoor ik me daar eigenlijk niet aan.
    En als je dat laatste argument gebruikt, kun je natuurlijk tegen heel veel zijn waar je aan verslaafd kunt worden, zoals videogames, porno, internet in het algemeen…

    • Tja, dat is een kwestie van mentaliteit. Ik stoor me daar wel aan, of het nu de smartphone of de krant is. Je hebt zelfs mensen die hele films bekijken, dat leidt af. Docenten laten (gelukkig) ook af en toe merken dat het hen stoort. Het gaat bovendien toch gewoon om elementaire beleefdheid, ik vind het niets te veel gevraagd om de smartphone even aan de kan te leggen tijdens de colleges. Die laatste vergelijking gaat voor mij niet helemaal op, omdat het anderen niet stoort als iemand met een videogameverslaving zit of iets dergelijks (behalve misschien de huisgenoten), het kan daarentegen wel ergerlijk zijn als mensen te pas en te onpas op caf en in de les met hun smartphone bezig zijn.

 2. Mark schreef:

  tja, ik vind het filmpje erg leuk, maar ik ben mij er zelf ook eentje. Wel erger ik me aan het gebrek aan fatsoen dat veel smart phone gebruikers aan de dag leggen. Midden in een gesprek je telefoon uit je broekzak pakken om even de “sociale” media te checken vind ik ronduit asociaal. Er is zelfs een woord voor: phubben. Zo erg is het dus al. Er is al een heuse anti-phubbing-beweging: http://stopphubbing.com/

  • Hah, dat wist ik niet. Geweldig, ik sluit me alvast moreel aan bij die beweging. Het gaat mij ook vooral om het gebrek aan respect, zoals je aankaart. De voordelen van smartphones kan ik onmogelijk ontkennen, maar de nadelen, waar je ook niet naast kan kijken, mogen niet buiten beschouwing gelaten worden. Mochten we iets aan die verslaving kunnen veranderen of mocht er een mentaliteitswijziging optreden, dan zie ik mij binnenkort ook met een smartphone rondlopen. Maar de ijdele hoop loert hier om het hoekje, vrees ik.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s