Weg verveling met het pekdruppelexperiment

Geplaatst: 6 mei 2013 in Wetenschap
Tags:,

Zesentachtig jaar. Pakweg vier generaties. Zo lang loopt het langst durende experiment ter wereld ofte het pekdruppelexperiment.
Wat probeert men te bewijzen? Dat sommige ‘vaste’ stoffen in werkelijkheid eigenlijk vloeistoffen zijn. Zo is pek natuurlijk vloeibaar bij verhitting, maar -zo blijkt- ook bij kamertemperatuur.

Om zijn veronderstellingen op een wetenschappelijke basis te stoelen heeft een zekere professor Parnell van de universiteit van Queensland (Australië) in het interbellum het experiment op poten gezet. Knack maakt gewag van het saaiste experiment ooit, maar ik vind het hoe dan ook enigszins boeiend, al was het maar omdat de proefneming al bijna een eeuw loopt en -als alles volgens plan verloopt- nog enkele eeuwen verder zal lopen. Pek vormt bij kamertemperatuur -zij het tergend traag- druppels. Zo zijn er al acht gevallen. Je zou denken dat dat alles nauwkeurig door de proffen werd opgetekend. Helaas, niemand heeft ooit zo’n zwarte miniplons meegemaakt. In 1988 waren ze net om een kopje koffie, in 2000 was de webcam kapot en ga zo maar door. Daar komt nu misschien verandering in, want voorwaar ik zeg u: de gezegende negende komt op ons af. Misschien is het allemaal iets minder levendig dan de torenpoepende valkjes, maar rept u toch maar allen naar de onderstaande website voor de rechtstreekse beelden. Wie weet zijn de proffen weer op de koffie en heeft iemand van ons een primeur te pakken!

THE PITCH DROP EXPERIMENT

reacties
  1. elke schreef:

    Ik mis zowaar altijd alles, dus de kans dat ik deze zie vallen, is bijzonder klein. Eigenlijk vind ik het best wel grappig, dat ze elke keer het moment missen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s