Aan het lezen: Er ist wieder da – Timur Vermes

Geplaatst: 7 maart 2013 in Recensies
Tags:, , , , , , , , , ,

In de satirische roman Er ist wieder da van Timur Vermes ontwaakt Adolf Hitler in 2011 ‘ohne Krieg, ohne Partei, ohne Eva’. Alle moderne ontwikkelingen van de maatschappij zijn hem ontgaan. Zodoende interpreteert hij de wereld volledig verkeerd. Iedereen die hij ontmoet, denkt dat hij een uitstekend typetje speelt als komiek. Hitler leest in de vele schouderklopjes echter een grenzeloos respect voor zijn persoon. Gaandeweg krijgt hij zelfs een tv-programma aangeboden waarin hij zijn visie op het nieuwe Duitsland te berde brengt.

Een moderne fabel met verrassend veel historiek, humor én stof tot nadenken. Het verhaal is vanuit de ik-persoon verteld, zodat je als lezer willens nillens in het hoofd van Hitler gedwongen wordt. En dat vind je wellicht nog niet eens zo moeilijk uit te houden, als blijkt dat Hitler in het boek niet enkel een monster is, maar iemand die graag eens een praatje slaat, vrij humoristisch is en erg menselijk uit de hoek komt.

Zoals wellicht al duidelijk is, raad ik iedereen aan dit boek te lezen, maar meer nog: dit boek te beluisteren. In het luisterboek (Hörbuch) spreekt Christoph Maria Herbst de stem van Hitler in, zoals geen ander het kan.

Timur Vermes zet met Er ist wieder da een ongelooflijk sterk verhaal neer, zeker voor wie het met open ogen leest. Een nauwelijks verholen hoofdthema is de democratische wijze waarop Hitler destijds aan de macht is gekomen, en bij uitbreiding een waarschuwing voor alle tijden wat extreem populisme en demagogie betreft.

Een Duitse recensie:

Gegevens

Titel: Er ist wieder da
Auteur: Timur Vermes
Uitgeverij: Eichborn
Pagina’s: 396
ISBN: 978-3-8479-0517-2

reacties
 1. Mark schreef:

  je maakt me wel heel nieuwsgierig
  Hitler is vaak genie en briljant genoemd. Uiteraard schuilde er vast ook een echt en goed mens achter het monster.

 2. ‘k Had al gelezen over dat boek, omdat het zo in opspraak gekomen is. ‘k Ben momenteel met een “gelijkaardig” boek bezig: ‘De Welwillenden’ van Jonathan Littell. Dat boek is geschreven vanuit het perspectief van een SS-officier, ook in de ik-persoon. Littell heeft met dat boek de Prix Goncourt gelezen, maar de meningen waren ook heel verdeeld en het is net zoals ‘Er ist wieder da’ heel erg bekritiseerd geweest.

 3. Evy Van Eynde schreef:

  Blijft toch intrigeren hè. Ik zag ooit een (Duits) theaterstuk gebaseerd op liefdesbrieven aan Hitler. Je zit daar met open mond naar te kijken en je weet gewoon niet wat je ervan moet denken. Maar je blijft wel kijken. En het kruipt in je lijf. En je vraagt je af hoe de mens in elkaar zit. Wat hem/haar drijft. Of je ook? Nee, toch…

  • Het is inderdaad een bizar fenomeen dat massamoordenaars vaak liefdesbrieven krijgen. Dat is ook het geval met Breivik en De Gelder (weliswaar van een andere categorie). Die mensen hebben een aura van fascinans en tremendum om zich heen, als je ’t mij vraagt.

 4. platoonline schreef:

  Ik ben benieuwd hoeveel mensen dat met plezier lezen. Het klinkt wel goed en ik begrijp ook dat er achter de humor de nodige waarheden schuilen maar de naam is natuurlijk nogal belast. En dat kan het ‘vrij lezen’ zeker voor ouderen nogal tegenhouden. Enfin, het is uitgegeven en het zal zijn weg wel vinden. Ik ben benieuwd.

  • Echt waar, ik ben nog steeds niet klaar met lezen, maar ik heb al tranen met tuiten gelachen. Prachtig boek dus, aangezien er naast de humor ook nog allerhande zaken achter zitten. Een echte aanrader!

 5. ThierryDeVynck schreef:

  Dat lijkt me nu eens echt een topboek. Heerlijke humor als ik alles zo hoor. Die staat hoog op m’n te lezen-lijst. Maar eerst m’n Duits bijspijkeren (of wachten tot September op de NL-vertaling.)

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s