De demon die naar farizeeërsmannen
al in Jezus huisde, overleefde van het
manna dat nog restte in Kanaän.

Het hemelsbrood gaf hem hellekracht
om eeuwen aldaar te verblijven
als heer van huizen en vliegen
en Bashar al-Assad in te lijven.

De afgod van Ekron
nu vorst van Damascus,
geen haiku weerstaat
de Chinees en de Rus.

Advertenties
reacties
 1. lommerte schreef:

  scherp tjif!!

  zeer graag gelezen en perfecte samensmelting van verleden en helaas het heden…

  gr enrico

   • joost tibosch sr schreef:

    Zoals bij Hitler ook al bleek..je kunt dit soort kwalijke mannetjes (voor de goede orde: Jezus reken ik daar toch maar niet onder!) maar beter niet vergoddelijken of demoniseren. Hun menselijke maat is daar echt heel erg veel te klein voor en je zou ze nog op zijn russisch en chinees uit angst gaan zitten sparen ook nog

 2. Reggie Roning schreef:

  Assad doet wat elke leider of land zou doen als protestors “protesteren” met machinegeweren in de hand, bomaanslagen plegen, schieten op pro-Assad gezinde burgers en militairen. Ik begrijp uit jullie conclusie dat het enkel gebaseerd is op de MSM media maar ik zou pas conclusies trekken als men beide kanten van het verhaal heeft aangehoord.

  • De andere kant van het verhaal horen we ook, onder meer via de Syrische staatstelevisie en de verklaringen van pro-Assadstrijders. Toch vind ik de ooggetuigenverslagen van mortieraanvallen (die enkel door het leger uitgevoerd kunnen worden), de verslagen van journalisten en van onafhankelijke VN-waarnemers, die allemaal in dezelfde richting wijzen, doorslaggevender. Het is wel zo dat de ene gewelddaden de andere uitlokken en dat we op die manier in een spiraal van geweld terechtkomen, waar niemand geheel onschuldig uitkomt. Toch bekleden de burgers volgens mij de zwakke en verdedigende positie, en herhaalt de Syrische staat helaas de fouten die onder meer ook in Libië zijn voorgevallen.

 3. Reggie Roning schreef:

  U heeft het over burgers. Burgers die bomaanslagen plegen? Burgers die rondlopen met de nieuwste wapens? Wat zijn dat toch voor burgers…

  Toen de opstanden vorige jaar begonnen stuurde kanalen als Al-Jazeera journalisten naar het gebied, zo ook een van hun correspondenten Ali Haşim. Deze maakte beelden van gewapende militanten die vanuit Libanon zich al schietend op grensbewakers toegang probeerde te verschaffen tot Syrië. Heeft u die beelden gezien in de media? Dat denk ik niet, want Ali stuurde deze beelden terug naar zijn zender die de beelden niet wilden uitzenden en riepen Ali op om het te vergeten en terug te keren. Ali, en vele andere medewerkers van Al-Jazeera hebben uiteindelijk ontslag genomen omdat Al-Jazeera een politiek instrument van Qatar geworden was.

  Zo heb ik nog meer voorbeelden van nieuwskanalen, waaronder ook het NOS-journaal,(uiteindelijk is dat ook een staatskanaal van een staat dat openlijk de oppositie steunt) dat de waarheid buigt. Ik zeg niet dat ze liegen (alhoewel) maar bepaalde nieuws wordt gewoonweg niet uitgezonden of bereiken nooit de MSM.

  Net als in elk land zijn er groepen voor en tegen het regime. Natuurlijk zijn er in Syrië ook oprechte protestors. Maar de aard van het geweld laat toch duidelijk zien dat er in Syrië terroristen bezig zijn. Protestors blazen geen overheidsgebouwen op. Protestors lopen niet rond met wapens. De protesten zijn gekaapt door terroristen. Als we iets aan het geweld willen doen dan moeten we dat als eerste erkennen. Ik bedoel denken we echt dat het steunen van de oppositie d.m.v. wapens, communicatie en technische apparatuur, financiën, inzetten van rebellen uit Libië, de manier is het geweld te stoppen? Dat lijkt mij een duidelijke nee. Geweld stop je niet door mensen te bewapenen maar door te ontwapenen en de dialoog aan te gaan. Het is de oppositie die geen dialoog wilt en het geweld niet willen afzweren zolang Assad aan de macht is.

 4. Reggie Roning schreef:

  Nog even over de steun van Rusland en China. De vorige keer dat ze uitendelijk met de “onafhankelijke” VN instemden voor een no-fly-zone in Libië, kwamen ze van een koude kermis thuis toen die no-fly-zone na dag 2 veranderde in ordinaire bombardementen waarbij duizenden mensen omkwamen. Als het niet Khaddafi was die met vliegtuigen op burgers schoot dan was het de NAVO wel. De VN heeft zijn geloofwaardigheid verloren dus het is niet zo gek dat Rusland en China niet automatisch meer meewerken.

  • Het is zeker een feit dat de VN burgerslachtoffers hebben gemaakt op het terrein. Dat is enorm te betreuren, maar soms is het kiezen tussen de pest en de cholera. Vooraleer de VN besluiten om over te gaan tot militaire actie op het terrein, worden steeds alle andere pistes uitgeput en moet er een brede consensus bestaan. Bovendien is het eventuele verlies van geloofwaardigheid van de VN zeker niet het enige argument waarom Rusland en China niet willen meewerken. Deze oosterse landen hebben belangen op het terrein die ze willen behouden naar de toekomst toe. De vraag is echter of deze opwegen tegen het belang van het vrijwaren van de mensenrechten in de regio.

 5. Reggie Roning schreef:

  Idd toorne, soms de waarheid buigt. Het is namelijk behoorlijk lastig om te schrijven dat de oppositie wel deelneemt aan een dialoog waar ze niet bij op kwamen dagen. Al helemaal wanneer de leiders openlijk zeggen dat ze het boycotten. Maar u zegt nu dat u hun standpunt begrijpt terwijl u eerder meende dat ze de dialoog aan moeten gaan. Welke is het nou, bewapenenof dialoog? Beide wordt nogal moeilijk.

 6. platoonline schreef:

  Een dergelijke discussie is moedig maar nutteloos. We weten de helft niet en de helft waar we van weten wordt ons opgediend zonder dat we het waarheidsgehalte kunnen controleren. Feit is dat dit regiem weg moet, feit is ook dat het daarna (want gebeuren zal het) daarna nog lang onrustig zal blijven in een land waar men leeft van olie, macht en de symphatie van onderdrukkende regiems.
  Haiku’s helpen hier niet. Slechts het wereldwijd in opstandkomen tegen deze regiems staat open. het is niet ondenkbaar als dit, met behulp van de moderne communicatiemiddelen, ooit gaat gebeuren. Maar ALS dat gebeurt zal er veel bloed vloeien. De wolf zal bijten, de schapen zullen terugbijten maar dat zal maar bekjesmaat resultaat hebben.

  Goed geschreven tjiftjaf. Al mag het van mij ook zonder metaforen, mooie woorden en zoetgevooisde zinnen maar gewoon met een: mobilseert u en ontdoet u van de onderdrukker.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s