Er was eens een mannetje met een snor

Geplaatst: 15 oktober 2011 in Actua en politiek
Tags:, , ,

Eén van de kerntaken van het vak geschiedenis is het vrijwaren van een betere toekomst.
Het clichématige adagium ‘de geschiedenis herhaalt zich’ kan en moet soms gefnuikt worden door de fouten van het verleden op een voldoende kritische wijze aan te kaarten. Dat gebeurt, maar dat gebeurt niet genoeg en vooral niet op tijd.

Getuige daarvan is deze zin uit een krantenartikel dat ik las: “43 procent van de Belgen vindt dat het nazisme interessante ideeën bevat.”
Daarbij wordt nog vermeld dat het vooral gaat om nationalistische ideeën zoals het opkrikken van de nationale economie en -in mindere mate- de eigen-volk-eerst-gedachte.

Hoewel ideeën als het opkrikken van de nationale economie op zichzelf eervolle meningen zijn, is het m.i. stuitend dat men dergelijke meningen durft te gebruiken om het nazisme ook maar gedeeltelijk goed te praten. Dit laatste is echter niet verwonderlijk als je wat verder in het artikel leest dat uit onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van de -25-jarige Belgen niet weet dat het antisemitisme deel uitmaakt van de grondslagen van het nazisme. Als er zo’n schrijnend tekort aan essentiële geschiedkundige kennis wordt vastgesteld bij de jeugd – lees: de toekomstige machthebbers-, dan moeten de leerplannen dringend aangepast worden.

In mijn eigen middelbare schooltijd is die periode ook maar heel laat aan bod gekomen. Chronologisch gezien kan dat ook niet anders, aangezien de potentaat in kwestie pas opdook in de jaren 30. Nochtans: wat men jong leert, onthoudt men dikwijls langer. Bovendien is het hoe dan ook toch onoorbaar dat dergelijke substantiële gebeurtenissen die heel Europa veranderd hebben grotendeels onbesproken blijven tot men pakweg 17 is.  Als men er dan uiteindelijk enkele lessen aan wijdt, dan wordt veel te weinig in detail getreden. Hangt er nog steeds een taboesfeer rond het thema? Of zijn feiten als de Kristallnacht (die mij pas aan de universiteit ter ore kwam) slechts fait-divers?

 

 

 

Advertenties
reacties
 1. ariadnesdraad schreef:

  Leuk dat je ook zo’n boon hebt voor geschiedenis! Erg inderdaad dat de Kristalnacht zo laat, en vooral zo minimaal aan bod komt, terwijl het toch zo maatschappelijk relevant is!

 2. Lauradenkt schreef:

  Ik heb een keer een artikel gelezen over de Holocaust en het standpunt van die persoon was dat onderwijs over de Holocaust anders moet. Nu is het gericht op hoe erg het is en worden we geconfronteerd met die foto’s, maar daar word je eigenlijk ‘immuun’ voor, het is niet schokkend meer. Dus het onderwijs zou anders moeten worden. En daar ben ik het eigenlijk wel mee eens.

 3. LJ schreef:

  En op je 17 interesseert geschiedenis je geen bal, of enfin de gemiddelde tiener toch niet, dus de waarschuwingen gaan het ene oor in en het andere weer uit. Ik meen mij vaag iets te herinneren van op de lagere school, maar gruwelijkheden als de kampen en Kristallnacht neen die bewaarden ze veiligheidshalve voor later…

 4. HansDeZwans schreef:

  Inderdaad, de interesse van de jongeren in geschiedenis, is een ramp. Gelukkig dat ze af en toe een beetje kennis kunnen opdoen door naar een film te kijken.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s