Prahahaha (deel 1)

Geplaatst: 22 september 2011 in Fotografie en reizen
Tags:, , , , , ,

BOEM

PAUKESLAG

Daar ligt alles                                           PLAT

Op donderdag 8 september 2011 was ik in de Tsjechische hoofdstad Praag getuige van een manifestatie
uit solidariteit met de drie Tsjechische ijshockeyspelers die op woensdag 7 september om het leven kwamen bij de vliegtuigcrash van de Yak 42 nabij Jaroslavl.Plots kwamen mensen massaal bijeen op het  oude stadsplein, waar ze kaarsen en bloemen plaatsten bij de foto’s van de slachtoffers, en Tsjechische leuzen scandeerden. Ook werd er een tent opgericht waarin men een rouwregister kon tekenen. Wat later werd een podium opgetrokken waarop drie grote foto’s van de slachtoffers stonden. En om het toch een beetje oosters te houden, kon het groepje jongeren-met-voetzoekers natuurlijk niet ontbreken; we zagen ze op het Wenceslasplein, met Tsjechische vlaggen in de hand. Vooral die kaarsenhoop die van dag tot dag groeide, wekte mijn belangstelling. Solidarita, quoi. Dat vind je hier niet, of toch niet in die mate.
Aangezien het bovenstaande een onfortuinlijk toeval betreft dat geen verdere weerslag had op onze reis -behalve dan het feit dat het vooruitzicht op een terugvlucht er misschien een ietsepietsie minder rooskleurig door werd, bovenop 9/11- moet ik hieronder eigenlijk nog beginnen met het reisverslag.
We vertrokken met een ware gayvlucht op de Pink Lady van Wizzair. Bijna een uur vertraging, maar ook slechts een uurtje vliegen, dus dat maakte niet veel uit. We maakten een vriendelijke taxichauffeur 600 kronen rijker, stapten Residence Bologna binnen en maakten kennis met Poging Tot Afzetterij Nummer 1. Omwille van de ruimte hadden we de grote zolderkamer geboekt, maar de receptionist drukte me een verzoek tot voorafgaande betaling op het hart en een sleutel van drie verdiepingen lager in de hand. We lieten Mister Money nog even op zijn geld wachten en bezichtigden snel de kamer, om direct daarna terug naar beneden te gaan en de receptionist duidelijk te maken dat we de foutieve kamer hadden gekregen, wat hij uiteraard wist en afdeed als een foutje van de firma. Alert zijn is de boodschap in Tsjechië. De reisgids had niet gelogen toen hij het had over ‘Tsjechische horeca-uitbaters die het als een daad van patriottisme beschouwen om buitenlanders af te zetten’.

We kwamen ’s morgens aan, dus we hadden nog een hele dag om Praag te verkennen. Op naar de oude markt. In een van de hoeken vonden we wat rest van het raadhuis, met aan de gevel de beroemde astronomische klok. Zeer mooi en authentiek, uitgerust met interessante sterrenkundige verwijzingen … én beeldjes die er elk uur uitkomen. Dat laatste was een kleine ontgoocheling, ongeveer van dezelfde aard als op het moment dat je Manneken Pis voor het eerst ziet: het stelt veel minder voor dan verwacht en toch stroomt er elk uur een massa volk naartoe.

Wel de moeite waard zijn de talrijk aanwezige kerken. In de buurt van het grote marktplein vind je bijvoorbeeld de prachtige Sint-Nicolaaskerk met zijn groene minaretachtige torentjes (zie foto) en de Týnkerk met zijn onvolprezen gouden interieur. Het oude stadsplein geeft uit op verschillende straten, waaronder Parizska, een winkelstraat waar je best geen gat in je hand hebt als je nog enkele kronen wil overhouden. Toch wel leuk om er eens over na te denken wie zo zot is om een gsm van een miljoen te kopen in de plaatselijke luxeshop…

-wordt vervolgd-

Advertenties
reacties
  1. Lauradenkt schreef:

    Oeeh lijkt me zo’n leuke stad!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s