Een magisch einde

Geplaatst: 13 juli 2011 in Gedichten

’19 jaar later’ blokletterde het witte doek omstreeks twee uur op deze woensdagochtend. Er volgde een korte maar mooi vertolkte epiloog van wat ’s werelds langste reeks blockbusters is gebleken (acht verfilmingen met een gemiddeld productiebudget van 250 miljoen dollar per film): een verouderde Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson en Tom Felton wuifden hun tovenaarskinderen uit voor hun eerste reis met de Zweinsteinexpres. Als je de kleine Albus Severus samen met zijn vader door de muur van perron 9 3/4 heen ziet rennen, besef je dat J.K. Rowling hier al dan niet bewust een opening heeft geschapen om opnieuw van nul te beginnen met een magisch-realistische reeks. Dat is ze naar verluidt echter niet van plan. Wel biedt ze de potterfan een mooi alternatief om de ‘ontwenning’ door te komen: een project gemaakt voor en door lezers van over de hele wereld: Pottermore. Wat het precies voorstelt, wordt duidelijk in het vroege najaar, maar wie er sneller bij wil zijn, moet op de symbolische datum van 31 juli -de gedeelde verjaardag van Harry Potter en diens geestelijke moeder Rowling- zeker een blik werpen op de site!

© Warner Bros

Terug naar de film. Waar Harry Potter and the Deathly Hallows Part I veel weg had van een magische roadmovie, is het tweede deel veel meer doorspekt met actie. De groene lichtflitsen zijn niet te tellen, Voldemort komt meer dan ooit naar voren als antagonist pur sang en de driedimensionale draak is evenmin te versmaden. Of al die actie niet ten koste gaat van de karakteruitbouw van de hoofdpersonages? Niet echt, want dat laatste kwam al uitgebreid aan bod in de zevende film, waar voor het eerst thema’s als vriendschap en jaloezie met de nodige nuances uitgetekend werden.

Minerva McGonagall en Molly Weasley – © Warner BrosEen gebrek aan humor kan de laatste film bezwaarlijk verweten worden, omdat er weliswaar weinig maar toch voldoende kwinkslagen in voorkomen die bovendien uiterst goed getimed zijn. Getuigen daarvan: de onverwachte uitlating ‘I’ve always wanted to use that spell’ van professor McGonagall (Maggie Smith)  nadat ze met de nu reeds beroemde spreuk Piertotum locomotor de beelden van het kasteel tot leven wekt, en de plotse kusscène van Hermione Granger en Ron Weasley te midden van het strijdgewoel.
R. Weasley en H. Granger – © Warner Bros

Er valt niet te ontkennen dat deze laatste film -zelfs op cruciale punten- afwijkt van het boek. Een kniesoor die daarom treurt, want geen enkele tekst kan letterlijk verfilmd worden. Vele aanpassingen zijn vanuit cinematografisch oogpunt beter dan het origineel. De dood van Perkamentus’ trouwe dubbelspion Severus Snape (Alan Rickman) leek me zeer geslaagd en zou m.i. niet mooier geweest zijn in een zwevende glazen bol. Daarenboven blijft de plot volledig behouden. De metamorfose van de schuchtere Neville Longbottom (Matthew Lewis) naar de nieuwe charismatische leider ad hoc van de Strijders van Perkamentus is uitmuntend in beeld gebracht, met als bloedrode kers op de taart het afhakken van Nagini’s kop. De film staat ook perfect op eigen benen door het gebruik van de hersenpan en enkele flashbacks.

Neville Longbottom – © Warner Bros

Harry Potter and the Deathly Hallows Part II is kortweg een meer dan geslaagde enscenering van Rowlings magische fantasieën. Dat kan ook bijna niet anders, als je weet dat de auteur haar rechten zo veel mogelijk behoudt en als een soort coproducer de nodige richtlijnen geeft van in de coulissen. Ook Alexandre Desplat verdient een pluim. De meermaals gelauwerde componist zorgde voor een prachtige muzikale onderbouw en ik was blij toen ik in het slotakkoord het befaamde Hedwigs Theme van John Williams herkende. Het totaalplaatje klopte ook deze keer weer. De potterfan kan op beide oren slapen.

Advertenties

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s